3 прилики между арабите и източноевропейците

Толкова често се фокусираме върху нашите различия, че не забелязваме общите неща, които споделяме. Мислейки за хора от други националности, често се сещаме за това, което ги отличава: „Те се обличат в различни дрехи; ядат различна храна; говорят на различен език; изповядват различна религия; и вярват в различни неща.”

И точно така – само с няколко кратки изявления – мнозина отхвърлят възможността да имат нещо общо с тях. В действителност обаче си приличаме повече, отколкото можем да си представим.

Как виждаш света?

Сутрин се събуждате в стаята си: стая, която със сигурност изглежда различно от тази на друг човек в друга държава. Оглеждайки се наоколо, ще откриете безброй неща, които доказват това, като се започне от езика на корицата на книгата на нощното шкафче.

Преди да напуснете къщата си, вие сте се облекли в дрехи, които се считат за подходящи от обществото, в което се намирате. След това сте минали покрай местната пекарна, вземайки топла напитка и традиционна закуска. По цял ден поздравявате хората и разговаряте на познат език.

След работа се връщате у дома и се виждате с приятелите или семейството си. Заедно сядате да вечеряте и да говорите за деня си; обсъждате новините, споделяте проблемите си и предлагате подкрепата си, когато е необходимо. Продължавате да гледате телевизия след вечеря, като разглеждате Netflix и филмите, които той е съобразил специално за вашия регион. В края на деня слагате главата си на възглавницата и заспивате.

На километри разстояние някой от различна страна е преживял подобен ден, макар и с различни дрехи, различен език и различна храна.

Вие сте по-подобни, отколкото си мислите

Въпреки че може да живеете в различни страни и дори на различни континенти, може да гледате на различните си светове през едни и същи очи. Ако погледнем арабите и източноевропейците, може да се каже, че нямат нищо подобно единствено поради външното проявление на техните култури.

Но, в действителност те споделят много прилики по отношение на техните ценности и вярвания:

1. Семейство

И арабите, и източноевропейците вярват, че няма нищо по-важно от семейството. Както едните, така и другите са изключително лоялни и биха поставили семействата си на първо място, преди всичко.

Разглеждайки това по-нататък, връзката със семейството (т.е. родители, братя и сестри, баби и дядовци, лели, чичовци, братовчеди и т.н.) не свършва, след като напуснете къщата на 18. В много случаи децата дори остават в семейните си домове до след като се оженят.

„Моята голяма луда гръцка сватба“

Освен това, родителите (и други членове на семейството) често продължават да играят важна роля в живота на децата си – дори когато те се отдалечават от дома и имат свои семейства.

Комедийната филмова поредица „Моята голяма луда гръцка сватба“ перфектно подчертава този момент, като семейството на главната героиня Тула има всеобхватно присъствие в живота й, въпреки че е над 30-годишна и е омъжена.

Казано по-просто, и арабите, и източноевропейците имат шумни и големи семейства, които не се разпадат на отделни групи, когато децата пораснат, а само стават все по-големи и по-големи.

2. Храна

Въпреки че арабите и източноевропейците могат да готвят с различни подправки и да ядат различна храна, значимостта, която придават на храната, е една и съща. И в двата региона хората са склонни да готвят традиционна храна и да следват вековни рецепти, които се предават от поколения.

Ето защо не е изненадващо, че с толкова голяма значимост, придадена на храната, тя е ключов компонент на всички тържества. По време на рождени дни, религиозни празници и други поводи, масите в арабските и източноевропейските домакинства често са пълни и цветни – толкова пълни, че понякога е необходима втора маса, която да помогне за подреждането на всички ястия.

Тъй като се отдава толкова голямо значение на храната, някои дори смятат, че е грубо или неучтиво, ако човек откаже да сподели хляб с тях.

3. Гостоприемство

Тази точка може да се разглежда като продължение на предишната, тъй като щедростта и гостоприемството на арабите и източноевропейците са тясно свързани с храната.

Лично аз произлизам от една от най-бедните страни в Европа: България. Тук малко хора имат големи къщи, луксозни коли или пари, които да харчат за приятелите и семейството си. В същото време, всеки винаги ще ви покани в дома си, ще ви покаже доброта, ще изслуша проблемите ви и ще ви сервира чаша кафе и домашно приготвена храна.

По същия начин арабите имат репутацията на едни от най-гостоприемните хора в света. В момента, в който влезете в дома им, ще бъдете посрещнати с топлина и доброта. Разбира се, както в Източна Европа, почти веднага след поздрава масата ще бъде пълна с различни топли ястия и напитки.

За да обобщим, и двата региона следват съвета на мъдрата арабска поговорка: „Ако имаш много, дай от богатството си; ако имаш малко, дай от сърцето си.”

Прочетете статията на английски тук.
To read the article in English, click here.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s